Névjegykártya vagy névjegy?

Kategória: 
Office szféra

Utálom a fölösleges papírgyűjtögetést, ezért aztán csak a legszükségesebb névjegykártyákat tartom meg. De azt is csak addig, amíg beleírom a telefonomba, vagy megkeresem az adott személyt a közösségi hálón. Igazából nem tartom meg egyáltalán a kártyákat, viszont az elektronikus névjegyeket értékelem.

Ezelőtt úgy tíz éve lelkiismeretesen gyűjtögettem a kártyákat, igyekeztem rendszerezni is őket, de aztán egyszerűen túl sok volt belőle és már nem is emlékeztem, hogy kikkel is találkoztam, melyik név honnan származik. Taktikát váltottam,  igyekszem mellőzni a névjegyeket, az adatokat pedig egy excel-táblában gyűjtöm, vagy a telefonomban, illetve a közösségi hálón rögtön be lehet jelölni azt, akit megismertünk. A szakmai vonalon megismert személyek a LinkedIn profilomra kerülnek fel, a személyes ismerősök a Facebookra.

Szóval, ha le kell tennem a voksomat a névjegykártya ellen vagy mellett, akkor inkább a papiros nélküliségre szavazok.

Viszont vannak olyan helyzetek, mint egy konferencia, ahol sok emberrel van alkalom megismerkedni, s a harmadik-negyedik név után a többit már nem is jegyezzük meg, ilyenkor pedig  jó, ha van ajándékozható névcetlink, illetve gyűjtjük azokat. A konferencia vagy az esemény után viszont a fontosabb kapcsolatokra térjünk vissza, jelöljük be őket a Linkedin-en, így esélyünk van kapcsolatban is maradni velük. A névjegyet pedig nyugodtan újrahasznosíthatjuk.

Azokra az esetekre, amikor mindenképp jól jön egy névjegy, vegyük figyelembe az alábbiakat:

Mi a névjegy szerepe?

Legyen rajta a nevünk, munkakörünk és elérhetőségünk.

Hogy tüntessük fel a nevünket?

Ajánlatos a vezetéknevet csupa nagybetűvel írni, a keresztnevet pedig nagybetűvel kezdjük és kicsikkel folytassuk, hogy látszódjék, melyik nevünk micsoda. Lehetőleg kerüljük a Kovács Józsefné-szerű neveket. Gondoljon arra a szerencsétlenre, aki ez alapján azt próbálja eldönteni, hogy Önt most Kovács asszonynak, vagy Józsefnének szólítsa meg.

Funkció vagy munkakör

A munkakör megnevezése legyen elsőre felismerhető, azaz rögtön lehessen tudni, hogy most könyvelővel vagy fül-orr-gégésszel állunk éppen szóba. A rövidítések félreértelmezhetőek, ne alkalmazzuk őket.

Elérhetőség

Javaslom a mobilszámot, email és weboldal címét feltüntetni. Postacím időnként jól jön, például számla kiállításakor, de akkor elvileg már van egy szerződés, tehát nem tartom szükségesnek. Maradjon azoknál a kontaktadatoknál, amik kézügyben vannak, és valóban elérhető ezek által.  

Márkaidentitás

A cégünk neve, márkaidentitása jelenjen meg a névjegyen: viszont ne feledjük, a cél a nevünk és elérhetőségünk, a céges arculati elemek a beazonosításhoz szükségesek.

Produkciós jellemzők

Itt a felhasznált papírra vagy egyéb textúrára gondolok. Sok embernek fejlett a tapintási érzéke és mindannyian érezzük, hogy prémium vagy átlagos minőséggel avagy ócska kivitellel állunk szemben. Ez jelzés arra vonatkozóan is, hogy ár szempontjából hogyan pozicionáljuk magunkat, ennek ismeretében válasszuk ki tehát.

Ajánlom a cikket

Ajánlom az oldalt

Hozzászólások

A hozzászóláshoz add meg adataid vagy jelentkezz be Facebookkal

További írások

Tavasz van! Előbb fogyjál le és utána kezdj edzeni!

Van egy kis vagy nem annyira kis túlsúlyod? Hát akkor kezdj el szaladni vagy biciklizni, de lehetőleg rögtön 10 kilométerrel kezd. Ettől aztán elkezd fájni a térded és bejelentkezel egy ortopédhez. Középkorú férfiismerőseim példájából okulva ne kezdd te is rögtön a túlzásba vitt mozgással – előbb fogyj le!

3 érv, hogy miért kövesd te is a trendeket

Tudod, mi az a like, share, LI vagy twitter? Az érzelmi intelligenciáról vagy virtuális valóságról hallottál? A millennials generáció mond számodra valamit? Néhány példa arra, hogy ha egy adott területen dolgozol, miért kell tudnod arról, hogy ott mi történik. Mert másképp már nem tudsz értéket teremteni sem magadnak, sem másoknak.

Öt tipp, hogy mit kezdj akkor, ha túl sok emailed érkezik

Minden korporatista kartársam napi szinten igyekszik megbirkózni a folyamatosan érkező emailekkel: ezek száma több tíztől akár két-háromszázig is terjedhet, de nyilván a határ a csillagos ég. Legyünk őszinték, ki tud naponta kétszáz levelet átfutni, végigülni legkevesebb egy, cirka egyórás megbeszélést és közben még ugyebár telefonokra válaszolni, projekteket futtatni, az újakra pedig terveket kidolgozni? Hát senki, fölösleges is ilyen elvárásokat támasztani magunkkal szemben.

Fogyásom története – hét dimenzióban

Három évvel ezelőtt 9 kilogrammot fogytam kb. 4 hónap alatt, átlagban félkiló ment le rólam hetente. Viszont azt megelőzően szintén négy hónapba tellett, amíg hozzászoktattam magam a másféle étrendhez és a rendszeres evéshez.

 

Mitől nő a nő: a nagy mellektől vagy a karizmától?

Pár éve olvastam egy kifejező Karinthy Frigyes idézetet: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” A lényeg: én annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejön.