Mire jó egy ellenfél?

Kategória: 
Office szféra

Egy projektnél általában egy-két megkötéssel dolgozunk, azaz időre és a megadott büdzséből kell gazdálkodnunk. Éppen ezért a projekttervezési szakaszban kritikus jelentőségű lehet az érintett csoportok megfelelő beazonosítása és menedzselése. Nemrég végleg lezárták egy több százmillió eurós projektet a civil összefogásnak köszönhetően, szintén százmillió eurós befektetést követően.

Mire gondolok, amikor érintett csoportokról vagy stakeholderekről beszélek? Ők azok, akik a vállalat működése során változásra számíthatnak az addigi életkörülményeiket tekintve. Lehetnek egy falu lakói, ahol szeméttelepet kívánnak létrehozni, egy hivatalnok, aki újból és újból visszadobja a dossziét, egy civil szervezet, amelynek a célja a helyi értékek és mesteremberek felkarolása.

Nincs általános érvényű recept arra, hogy egy projektnél hány érintett csoport van, aprólékos figyelemmel kell megvizsgálni a helyi környezetet, hogy mind be tudjuk ezeket azonosítani. Egy átfogó listában a következőknek benne kell lenniük:

Versenytársak

Helyi közösség

Alkalmazottak

Szakmai tömörülések

Állami hivatalok

Beszállítók

Potenciális befektetők

Üzleti partnerek

A beazonosításukat követően vegyük górcső alá, hogy kitől mire számíthatunk, a mátrix elemei: hatalom és érdek a projekt vonatkozásában.

Akinek nagy a hatalma, de az érdekeit nem sértjük, ott elég, ha monitorozzuk a helyzetet és nem túl gyakran, de kommunikáljuk a projekt állását.

Akinek kicsi a hatalma, de érdeke a mi projektünk támogatása, nos, ez a legjobb kategória – számíthatunk a támogatásukra, proaktívan vigyázzunk arra, hogy ez így is maradjon.

Akinek kicsi a hatalma és az érdeke sem esik egybe a mi projektünkkel ott elég, ha szemmel tartjuk őket és kommunikálunk, de nem túl gyakran.

Az a legnehezebb dió, amelyiknek nagy a hatalma, de az érdeke ellentétes a miénkkel. Ez lehet az a fordulópont, ami miatt talán abba kell hagyni a projektet, tehát  üljünk le tárgyalni, hogy megértsük egymás motivációját. Nem kizárt az sem, hogy akkor is le kell mondanunk a projektről, de ha jól mérjük fel a lehetőségeket, akkor elvileg sikerülhet minimális veszteséggel maradni. Sok esetben viszont egy erős ellenfél azokra a szempontokra világíthat rá, amivel mi nem számoltunk.

Ajánlom a cikket

Ajánlom az oldalt

Hozzászólások

A hozzászóláshoz add meg adataid vagy jelentkezz be Facebookkal

További írások

Tavasz van! Előbb fogyjál le és utána kezdj edzeni!

Van egy kis vagy nem annyira kis túlsúlyod? Hát akkor kezdj el szaladni vagy biciklizni, de lehetőleg rögtön 10 kilométerrel kezd. Ettől aztán elkezd fájni a térded és bejelentkezel egy ortopédhez. Középkorú férfiismerőseim példájából okulva ne kezdd te is rögtön a túlzásba vitt mozgással – előbb fogyj le!

3 érv, hogy miért kövesd te is a trendeket

Tudod, mi az a like, share, LI vagy twitter? Az érzelmi intelligenciáról vagy virtuális valóságról hallottál? A millennials generáció mond számodra valamit? Néhány példa arra, hogy ha egy adott területen dolgozol, miért kell tudnod arról, hogy ott mi történik. Mert másképp már nem tudsz értéket teremteni sem magadnak, sem másoknak.

Öt tipp, hogy mit kezdj akkor, ha túl sok emailed érkezik

Minden korporatista kartársam napi szinten igyekszik megbirkózni a folyamatosan érkező emailekkel: ezek száma több tíztől akár két-háromszázig is terjedhet, de nyilván a határ a csillagos ég. Legyünk őszinték, ki tud naponta kétszáz levelet átfutni, végigülni legkevesebb egy, cirka egyórás megbeszélést és közben még ugyebár telefonokra válaszolni, projekteket futtatni, az újakra pedig terveket kidolgozni? Hát senki, fölösleges is ilyen elvárásokat támasztani magunkkal szemben.

Fogyásom története – hét dimenzióban

Három évvel ezelőtt 9 kilogrammot fogytam kb. 4 hónap alatt, átlagban félkiló ment le rólam hetente. Viszont azt megelőzően szintén négy hónapba tellett, amíg hozzászoktattam magam a másféle étrendhez és a rendszeres evéshez.

 

Mitől nő a nő: a nagy mellektől vagy a karizmától?

Pár éve olvastam egy kifejező Karinthy Frigyes idézetet: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” A lényeg: én annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejön.