A storytelling, mint kommunikációs módszer

Kategória: 
Office szféra

A storytelling, azaz a mesemondás/történetmondás menő dolog. Cikkeket írnak a jelenségről, konferenciákat szerveznek neves külföldi meghívottakkal nem kevés részvételi díjért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem valami egetrengető újdonságról beszélünk, hiszen a jó mese mindig is hatalmas erejű  ihletforrás volt, modellértékű, inspiráló, szórakoztató. Ami új az az, ahogyan a multik alkalmazzák azzal, hogy a reklám mellett a történetnek is szerepet szánnak. Lássuk, miért is kellene hasra esni a storytellingtől?


Minden témának egyedi a tálalása

A lényege a jól megírt téma. Itt rögtön válasszuk szét a témát és annak a jó megírását. Vannak jó témák: az emberek általában nagyon érzékenyek a szociális témákra, itt a kispénzű, sanyarú sorsú emberek történeteire, a küzdelmeikre, hogy kiemelkedjenek ebből a közegből, szegény, de tehetséges fiatalok bemutatására gondolok, a sikeres emberek élettörténeteire, illetve minden olyan témára, amit a bulvároldalakon lehet megtalálni: megölte, felakasztotta, hatfejű bárányt szült stb.

A másik szempont ezeknek a történeteknek a jó megírása. Azaz legyen benne, hogy KI, MIKOR, HOL, MI és MIÉRT CSINÁLT. Ezeknek az információknak a megléte viszont csak az alap, a történet váza, ahhoz, hogy ez jól meg legyen írva kell még sok érdekes adalék, egy analógia stb., amivel az olvasó számára megteremtjük azt a kontextust, amit érdekelté teszi a témában.

Leírva nem tűnik bonyolultnak, viszont egy korporációban, ahol sok az infó, időnként téma is akad egy-egy új termék vagy szolgáltatás révén mindig az a kérdés, hogy az újságíró-sajtós-tévériporter számára miért lenne az érdekes? Mi az a téma, amit meg tud írni úgy, ahogy tud írni?

Itt lép közbe a storytelling – megtalálni azokat a témákat, amikkel hiteles reputációt lehet építeni konzekvensen. Hiteles például egy alapítvány támogatása, de nem abban a formában, hogy ezt sajtóreklámban kommunikáljuk, és verjük a mellünket vele, hanem az alapítvány támogatott programjainak, azok hatásainak bemutatása által. Mert így az olvasó azt látja, hogy ez a támogatás x és y módon hat arra a közösségre, ahol ő is él. Hiteles például egy gyógyszerreklám, ha az esetleges felhasználó számára egy másik felhasználó szemszögéből meséli el a történetet – mert a beteget nem az érdekli, hogy ISO-technológiával készült a gyógyszer, hanem hogy az segít megszüntetni a derékfájást, mert ott van egy név, egy arc, egy történet, ami erről szól.

A jól megírt téma mellett nagyon fontos a kép- vagy videóanyag. Ha online vagyunk, lapot forgatunk a kép az, ami vonzza a tekintetünk. Legyen egy érdekes, figyelemfelkeltő fotónk vagy akár több is, amit társítunk az anyaghoz. A képnek a történet fő üzenetét kell kifejeznie: ha a sztori a fájdalommentességről szól, akkor legyen ott egy boldog ember, ha pedig szegény, de sanyarú sorsú fiatalokról, akkor ők legyen ott, jellemző helyzetben. Külön figyelmet szenteljünk annak, hogy elkerüljük a kliséket: ezek a típusú képek már annyira szokványosak, hogy átsiklik rajtuk a szemünk.

Ajánlom a cikket

Ajánlom az oldalt

Hozzászólások

A hozzászóláshoz add meg adataid vagy jelentkezz be Facebookkal

További írások

Tavasz van! Előbb fogyjál le és utána kezdj edzeni!

Van egy kis vagy nem annyira kis túlsúlyod? Hát akkor kezdj el szaladni vagy biciklizni, de lehetőleg rögtön 10 kilométerrel kezd. Ettől aztán elkezd fájni a térded és bejelentkezel egy ortopédhez. Középkorú férfiismerőseim példájából okulva ne kezdd te is rögtön a túlzásba vitt mozgással – előbb fogyj le!

3 érv, hogy miért kövesd te is a trendeket

Tudod, mi az a like, share, LI vagy twitter? Az érzelmi intelligenciáról vagy virtuális valóságról hallottál? A millennials generáció mond számodra valamit? Néhány példa arra, hogy ha egy adott területen dolgozol, miért kell tudnod arról, hogy ott mi történik. Mert másképp már nem tudsz értéket teremteni sem magadnak, sem másoknak.

Öt tipp, hogy mit kezdj akkor, ha túl sok emailed érkezik

Minden korporatista kartársam napi szinten igyekszik megbirkózni a folyamatosan érkező emailekkel: ezek száma több tíztől akár két-háromszázig is terjedhet, de nyilván a határ a csillagos ég. Legyünk őszinték, ki tud naponta kétszáz levelet átfutni, végigülni legkevesebb egy, cirka egyórás megbeszélést és közben még ugyebár telefonokra válaszolni, projekteket futtatni, az újakra pedig terveket kidolgozni? Hát senki, fölösleges is ilyen elvárásokat támasztani magunkkal szemben.

Fogyásom története – hét dimenzióban

Három évvel ezelőtt 9 kilogrammot fogytam kb. 4 hónap alatt, átlagban félkiló ment le rólam hetente. Viszont azt megelőzően szintén négy hónapba tellett, amíg hozzászoktattam magam a másféle étrendhez és a rendszeres evéshez.

 

Mitől nő a nő: a nagy mellektől vagy a karizmától?

Pár éve olvastam egy kifejező Karinthy Frigyes idézetet: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” A lényeg: én annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejön.