Torna, csak kellemesen!

Kategória: 
Magánterület

Az egész tornaügyi mozgalom a fejemben kezdődött. Alapvetően mindig is tudtam, hogy tornászni kell, elméleti szinten ez teljesen jól hangzott, a gyakorlati megvalósítás viszont ritkán sikerült. Kamaszkoromban jártam szaladni a barátnőimmel, mert tornaórán mondta a tanár, hogy rendszeresen kell gyakorolni és fitten tartani az izmokat. Később viszont ez a tudás a háttérbe szorult, és a szedentarista életmód megtette a hatását: folyamatos hátfájás, elgémberedett nyak, recsegő térdek. Kellett néhány hónap, még ilyen körülmények között is, hogy meggyőzzem magam, hogy valamennyire rendszeresen tornásszak. Az elhatározás után beiratkoztam tornaterembe, ahova viszont a gyakori utazások miatt nem tudtam hetente háromszor járni. Illetve, ha mentem, akkor meg azért volt lelkifurdalásom, hogy nem vagyok otthon a gyerekeimmel. Tiszta patthelyzet.


A torna legyen kellemes élmény

Feladtam és egy ideig nem is csináltam semmit. Aztán újra kezdődött a hátfájás, az pedig újra gondolkodásra késztetett.

Kialakítottam magamnak egy szokást és folyamatosan meg is erősítem azt magamban, tudatosan. A tudatos alatt azt értem, hogy többször abbahagytam a gyakorlatokat, ilyenkor pedig mindig újra megjelentek a fizikai kellemetlenségek. Többszöri abbahagyás után végre eljutottam arra a meggyőződésre, hogy ha rendszeresen mozgok, akkor nincs gond. És akkor most rendszeresen mozgok, és ez egy nagyon értékes eredmény, mert a saját káromon tanultam meg. Persze megtanulhattam volna a másén is, de ebben a helyzetben nekem ez nem működött.

Otthon gyakorolok saját testsúllyal, illetve a karomra használok súlyzókat. Negyven percet szánok a gyakorlatsorozatra. Nem beterveztem az időt, azért alakult így, mert ennyire van szükségem egy teljes sorozathoz. Eközben beszélgetek a gyerekeimmel, nyelvet gyakorolunk, zenét hallgatunk, szóval nem unalmas és végképp nem kellemetlen. Ha épp nincs egyéb kéznél, akkor bekapcsolok egy filmsorozatot és indul a mandula.

Nyakizom-erősítés, majd vállkörzés/recsegtetés következik. Ez a recsegés idővel elhalkult, állítólag azért, mert helyreálltak a dolgok. Súlyzózás következik két darab, egy-egy kilós rúddal, kar- és mellizomra gyúrok Majd háton fekve hasizom-gyakorlat, fenékemelgetés, lábemelgetés. A sorozatot guggolással zárom. Minden gyakorlatból negyvenet csinálok és igyekszem nem megerőltetni magam.

Nagyon fontos, hogy közben jól érezzem magam, és ne kínlódással társuljon az egész, mert az elkedvetlenít és el is távolít az elhatározásomtól.

Ajánlom a cikket

Ajánlom az oldalt

Hozzászólások

A hozzászóláshoz add meg adataid vagy jelentkezz be Facebookkal

További írások

Tavasz van! Előbb fogyjál le és utána kezdj edzeni!

Van egy kis vagy nem annyira kis túlsúlyod? Hát akkor kezdj el szaladni vagy biciklizni, de lehetőleg rögtön 10 kilométerrel kezd. Ettől aztán elkezd fájni a térded és bejelentkezel egy ortopédhez. Középkorú férfiismerőseim példájából okulva ne kezdd te is rögtön a túlzásba vitt mozgással – előbb fogyj le!

3 érv, hogy miért kövesd te is a trendeket

Tudod, mi az a like, share, LI vagy twitter? Az érzelmi intelligenciáról vagy virtuális valóságról hallottál? A millennials generáció mond számodra valamit? Néhány példa arra, hogy ha egy adott területen dolgozol, miért kell tudnod arról, hogy ott mi történik. Mert másképp már nem tudsz értéket teremteni sem magadnak, sem másoknak.

Öt tipp, hogy mit kezdj akkor, ha túl sok emailed érkezik

Minden korporatista kartársam napi szinten igyekszik megbirkózni a folyamatosan érkező emailekkel: ezek száma több tíztől akár két-háromszázig is terjedhet, de nyilván a határ a csillagos ég. Legyünk őszinték, ki tud naponta kétszáz levelet átfutni, végigülni legkevesebb egy, cirka egyórás megbeszélést és közben még ugyebár telefonokra válaszolni, projekteket futtatni, az újakra pedig terveket kidolgozni? Hát senki, fölösleges is ilyen elvárásokat támasztani magunkkal szemben.

Fogyásom története – hét dimenzióban

Három évvel ezelőtt 9 kilogrammot fogytam kb. 4 hónap alatt, átlagban félkiló ment le rólam hetente. Viszont azt megelőzően szintén négy hónapba tellett, amíg hozzászoktattam magam a másféle étrendhez és a rendszeres evéshez.

 

Mitől nő a nő: a nagy mellektől vagy a karizmától?

Pár éve olvastam egy kifejező Karinthy Frigyes idézetet: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” A lényeg: én annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejön.