Tavasz van! Előbb fogyjál le és utána kezdj edzeni!

Kategória: 
Magánterület

Az elmúlt hetekben több ismerősöm mesélte ugyanazt: sokat dolgozik, 9-10 órát ül az irodában és meghízott a tél alatt. Le szeretne fogyni és ezért nagy intenzitással nekifogott edzeni: napi másfél óra edzés, rögtön több kilométernyi szaladás, amitől egy hét után már erősen fájni kezdett a térde. Mit csinált mind a három ismerős? Mentek az ortopédhez, és abbahagyták a tornát. A fájós térdét az egyiknek műteni kellett, a másik kettő pedig épp gyógytornászhoz jár.

Nem kell orvosi képzettség ahhoz, hogy logikusan kikövetkeztessük: a túlsúly eleve megterheli a szervezetet, az ízületeket, a szívet stb. Na mármost, mielőtt elkezdenénk a 10-20-30 kiló plusszal együtt szaladni, kosarazni, edzeni, előbb kéretik fogyni.

Egy paleo szakembertől tudom, de ha utánanéztek, látni fogjátok, hogy a testsúlyt 80%-ban befolyásolja az étel és mindössze 20%-ban a mozgás megléte vagy hiánya.


A fogyáshoz, ahogy a hízáshoz is, idő kell.

Normális az, hogy télen a testünk többet tartalékol és igényli a zsírosabb táplálékot – ez pedig nyilván azzal jár, hogy felszedünk pár kilót. Rajtam most pont három kiló van pluszban és arra készülök, hogy ezt leadjam. Azért írom, hogy készülök, mert időre van szükségem, hogy átálljak a kevesebb étkezésre, egy hete kezdtem tudatosan figyelni arra, hogy kevesebb és alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasszak, és most érzem azt, hogy kezd működni. De, figyelem, egy hét alatt még nem fogytam semmit. Idő az is, amíg a fogyás beindul.

Tudom, hogy mindenki gyorsan akar eredményt elérni, de a fogyás nem napok alatt történik, ahogy a hízás sem. Számolj azzal, hogy időre van szükséged, ne akarj 20 kilót ledobni magadról két hét alatt, mert nem fog menni – nincs az a csodaszer, tea, lé vagy lötty, amitől lefogysz és utána tartod is a súlyod. A káposztalétől maximum lefogysz, de utána rögtön vissza is eszed magadra, ha nem állsz át tartósan.

Tavasz van, kezdjetek el mozogni, de a testsúlyotoknak megfelelően és a jelenlegi edzettségi állapototok függvényében – ha figyelitek magatokat, érezni fogjátok azt is, hogy hol a határ.

De ne akarjatok egy hónap alatt fitnesszbajnokok lenni: lassan fogyjatok és fokozatosan erősítsetek.

 

Ajánlom a cikket

Ajánlom az oldalt

Hozzászólások

A hozzászóláshoz add meg adataid vagy jelentkezz be Facebookkal

További írások

3 érv, hogy miért kövesd te is a trendeket

Tudod, mi az a like, share, LI vagy twitter? Az érzelmi intelligenciáról vagy virtuális valóságról hallottál? A millennials generáció mond számodra valamit? Néhány példa arra, hogy ha egy adott területen dolgozol, miért kell tudnod arról, hogy ott mi történik. Mert másképp már nem tudsz értéket teremteni sem magadnak, sem másoknak.

Öt tipp, hogy mit kezdj akkor, ha túl sok emailed érkezik

Minden korporatista kartársam napi szinten igyekszik megbirkózni a folyamatosan érkező emailekkel: ezek száma több tíztől akár két-háromszázig is terjedhet, de nyilván a határ a csillagos ég. Legyünk őszinték, ki tud naponta kétszáz levelet átfutni, végigülni legkevesebb egy, cirka egyórás megbeszélést és közben még ugyebár telefonokra válaszolni, projekteket futtatni, az újakra pedig terveket kidolgozni? Hát senki, fölösleges is ilyen elvárásokat támasztani magunkkal szemben.

Fogyásom története – hét dimenzióban

Három évvel ezelőtt 9 kilogrammot fogytam kb. 4 hónap alatt, átlagban félkiló ment le rólam hetente. Viszont azt megelőzően szintén négy hónapba tellett, amíg hozzászoktattam magam a másféle étrendhez és a rendszeres evéshez.

 

Mitől nő a nő: a nagy mellektől vagy a karizmától?

Pár éve olvastam egy kifejező Karinthy Frigyes idézetet: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” A lényeg: én annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejön.

Fegyelmezés: csinálja inkább valaki más...

Nehéznek érzem azt, hogy fegyelmezzem a gyermekeimet. Olyan szigorú arcot kell vágni, mint a hatnapos citrom és nem szeretem ilyennek látni magam. A nap végére már teljesen el vagyok bódulva attól, hogy a két ördögfiókát, akik bár rendkívül jóindulatú, szeretetteljes lények, időnként ki kell szakítani a létezés-öröm-játék bábból és rá kell venni arra, hogy fogat mossanak, felöltözzenek, ebédeljenek stb.