Miért szeretek/nék minimalista lenni?

Kategória: 
Magánterület

Olyan életet szeretnék magamnak, aminek értelmét látom. Már jó ideje azt érzem, hogy csak a hozzáadott-érték számít, hogy akkor akarok tenni valamit, ha az fontos számomra. A célom, hogy olyan életkörülményeket tudjak teremteni magamnak, amiben sokkal több a számomra fontos, értelmes dolog, mint a muszáj-teendő. Igyekszem mindent ésszerűsíteni, hogy a lehető legkevesebb időt töltsek olyan dolgokkal, amik adott pillanatban csak elvesznek, de nem érzem magam jól tőlük.


Csak a lényegre koncentrálni.

Ez így a negyven felé mást jelent, mint mondjuk a harminc körül. Akkor egy jó munkahelyi projekt teljesen le tudta kötni az energiáimat és a túlórázás értelmesnek, örömtelinek tűnt. Most viszont kirándulni szeretnék, vagy beletemetkezni egy jó könyvbe, kártyázni a gyermekeimmel vagy éppen együtt olvasni Ozt, a nagy varázslót. A prioritások átrendeződtek, és a magánélet felé mutatnak.

Nem akarok gyűjteni materiális javakat: másfél éve nincs mikrónk. Eredetileg volt, ajándékba kaptuk, majd elromlott és úgy gondoltam, hogy az ételt a kályhán is pont olyan jól meg lehet melegíteni. Nem akarok nagyobb lakást, a jelenlegiben mindenkinek megvan a kuckója, a funkciója. Fölöslegesnek tartom a shoppingolást, a ruhapróbálgatást. A bevásárlásra csak listával megyek, mert akkor kevesebbet költök, illetve biztosra minden megveszek.

A napi másfél-két óra ingázás nagyon jó alkalom arra, hogy megbeszéljük, kivel mi történt, vagy csak hallgassunk: a csendet vagy zenét.

Az időnkénti opera és színház egy különösen kellemes élmény, imádok zenét hallgatni, új benyomásokat szerezni, eltűnődni emberi jellemeken, motiváción, szándékon.

Alkalomadtán elhívunk egy nénit, aki remekül kitakarítja a lakást, igaz, pénzért, de azalatt az idő alatt én mást tudok tenni.

Az én meghatározásom szerint a minimalista ugyanakkor igyekszik lépést tartani az új dolgokkal, ha ezzel is a saját magának szánt időt, szabadságot növeli az életében.

Van okostelefonom, van rajta naptár, amiben emlékeztetőket tudok írni, mert fontos, hogy ne feledkezzek meg a farsangi jelmezről, óvodai kirándulásról.

Ugyanakkor folyamatosan olvasok szakmai tartalmat, híreket, háttéranyagokat, de bulvárt is, mert ez lehetővé teszi, hogy újszerűen lássak helyzeteket, értelmezzek jelenségeket.

Ha röviden kellene megfogalmaznom, akkor az én minimalizmusom arról szól, hogy élményeim legyenek, tanuljak, fejlődjek, és nem arról, hogy egy Desigual szoknyát vagy Michael Kors táskát gyűjtsek be.

Ajánlom a cikket

Ajánlom az oldalt

Hozzászólások

A hozzászóláshoz add meg adataid vagy jelentkezz be Facebookkal

További írások

Tavasz van! Előbb fogyjál le és utána kezdj edzeni!

Van egy kis vagy nem annyira kis túlsúlyod? Hát akkor kezdj el szaladni vagy biciklizni, de lehetőleg rögtön 10 kilométerrel kezd. Ettől aztán elkezd fájni a térded és bejelentkezel egy ortopédhez. Középkorú férfiismerőseim példájából okulva ne kezdd te is rögtön a túlzásba vitt mozgással – előbb fogyj le!

3 érv, hogy miért kövesd te is a trendeket

Tudod, mi az a like, share, LI vagy twitter? Az érzelmi intelligenciáról vagy virtuális valóságról hallottál? A millennials generáció mond számodra valamit? Néhány példa arra, hogy ha egy adott területen dolgozol, miért kell tudnod arról, hogy ott mi történik. Mert másképp már nem tudsz értéket teremteni sem magadnak, sem másoknak.

Öt tipp, hogy mit kezdj akkor, ha túl sok emailed érkezik

Minden korporatista kartársam napi szinten igyekszik megbirkózni a folyamatosan érkező emailekkel: ezek száma több tíztől akár két-háromszázig is terjedhet, de nyilván a határ a csillagos ég. Legyünk őszinték, ki tud naponta kétszáz levelet átfutni, végigülni legkevesebb egy, cirka egyórás megbeszélést és közben még ugyebár telefonokra válaszolni, projekteket futtatni, az újakra pedig terveket kidolgozni? Hát senki, fölösleges is ilyen elvárásokat támasztani magunkkal szemben.

Fogyásom története – hét dimenzióban

Három évvel ezelőtt 9 kilogrammot fogytam kb. 4 hónap alatt, átlagban félkiló ment le rólam hetente. Viszont azt megelőzően szintén négy hónapba tellett, amíg hozzászoktattam magam a másféle étrendhez és a rendszeres evéshez.

 

Mitől nő a nő: a nagy mellektől vagy a karizmától?

Pár éve olvastam egy kifejező Karinthy Frigyes idézetet: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” A lényeg: én annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejön.