Bálint-nap: pró és kontra

Kategória: 
Magánterület

Egy okos ismerősöm azt mondta, hogy úgy illik kritizálni, ha előtte el tudok mondani három jó dolgot róla. Tehát igazából ez egy Bálint-napot meglovagoló kereskedelmikampány-ellenes bejegyzés lesz, mert most van itt az ideje.

Lássuk mi a három jó aspektusa a Bálint-napnak? (Most zavarban vagyok, hogy kötőjellel vagy anélkül kell ezt írni, de a kötőjelest tudom helyesnek.)

1.       Jó alkalom kilépni a rutinból és valami rendhagyót csinálni: együtt, gyerekek nélkül menni kirándulni, operába, színházba, de ha ez túl erős, egy kettesben eltöltött vacsorát az Isten is megbocsát.  Lehet még enyhíteni a dolgot és vacsorát főzni kettesben, vagy megnézni a Trónok harca egy teljes évadát stb. A lényeg az lenne, hogy közös legyen és élmény legyen.

2.       Mivel egy évben egyszer van, remek dolog felkészülni rá és közösen kitalálni, hogy mivel lepjük meg magunkat. Vagy külön-külön kitalálni egy meglepetés-élményt, lehetőleg olyant, amiről tudjuk, hogy a másik szeretni is fogja és nem a sikítófrász fogja kerülgetni. Egy különleges alkalomra felkészülni, már jóelőre betáplálni két megbeszélés és a bevásárlólista közé legalább olyan fontos, mint maga az esemény. Személy szerint jobban is szeretem a rákészülést, illetve ilyenkor az ünneplés is hatásosabb.

3.       A párunkat és együttes létezésünket ünnepeljük, nem a barát vagy a gyerek szülinapját. Tehát akkor ő meg én vagyunk és ezt a napot/félnapot egymásra szánjuk, csakis egymásra és senki másra.

A három szép dolog után viszont most azt is elmondhatom, hogy mi zavar a Bálint-napban. Két nagyon nagy kivetnivalóság.

Az egyik, hogy szuper, hogy ez a nap csak a miénk de akkor a többivel mi a helyzet? Mert még több mint 360 nap van egy évben és azt is vele töltöm. Akkor már nem ünnepeljük a szerelmünket és nem szánunk rá időt, mert Bálint-napkor ledolgoztuk: megvolt a vacsi és innentől kezdve mindenki végezze a dolgát? Ez, nyilván, egy sarkított értelmezése ennek a napnak és a lényege az hogy rávilágítson arra: a társunkra való odafigyelés folytonos, a közös élmények, a viccelődés-nevetés nem egy napra korlátozódik. A szerelem egy folyamat, ami indul valahonnan, eljut valahová, időben zajlik és folyamatos törődést igényel.

A másik, ami iszonyatosan zavar  az a kommersz oldala, a mindenhonnan folyó Bálint-napi reklám: vegyél ezt, vegyél azt, ettől ő fog jobban szeretni, ettől meg te őt, lepd meg, varázsold el stb. El nem tudom hinni, hogy a nagyon fiatal és befolyásolható egyéneken kívül vannak még olyanok, akik szerint egy luxus karóra lesz a kulcs a másik szívéhez. Az egyetlen cél a fogyasztás növelése és a marketing-tervbe a Bálint-nap pirossal van beírva, rögtön a keresztény ünnepek és a Mikulás mellé. De kérem, kérem ez egy komplett marhaság és annyira el tudja terelni a figyelmet a lényegről, azaz az első három pontról!

Ajánlom a cikket

Ajánlom az oldalt

Hozzászólások

A hozzászóláshoz add meg adataid vagy jelentkezz be Facebookkal

További írások

Tavasz van! Előbb fogyjál le és utána kezdj edzeni!

Van egy kis vagy nem annyira kis túlsúlyod? Hát akkor kezdj el szaladni vagy biciklizni, de lehetőleg rögtön 10 kilométerrel kezd. Ettől aztán elkezd fájni a térded és bejelentkezel egy ortopédhez. Középkorú férfiismerőseim példájából okulva ne kezdd te is rögtön a túlzásba vitt mozgással – előbb fogyj le!

3 érv, hogy miért kövesd te is a trendeket

Tudod, mi az a like, share, LI vagy twitter? Az érzelmi intelligenciáról vagy virtuális valóságról hallottál? A millennials generáció mond számodra valamit? Néhány példa arra, hogy ha egy adott területen dolgozol, miért kell tudnod arról, hogy ott mi történik. Mert másképp már nem tudsz értéket teremteni sem magadnak, sem másoknak.

Öt tipp, hogy mit kezdj akkor, ha túl sok emailed érkezik

Minden korporatista kartársam napi szinten igyekszik megbirkózni a folyamatosan érkező emailekkel: ezek száma több tíztől akár két-háromszázig is terjedhet, de nyilván a határ a csillagos ég. Legyünk őszinték, ki tud naponta kétszáz levelet átfutni, végigülni legkevesebb egy, cirka egyórás megbeszélést és közben még ugyebár telefonokra válaszolni, projekteket futtatni, az újakra pedig terveket kidolgozni? Hát senki, fölösleges is ilyen elvárásokat támasztani magunkkal szemben.

Fogyásom története – hét dimenzióban

Három évvel ezelőtt 9 kilogrammot fogytam kb. 4 hónap alatt, átlagban félkiló ment le rólam hetente. Viszont azt megelőzően szintén négy hónapba tellett, amíg hozzászoktattam magam a másféle étrendhez és a rendszeres evéshez.

 

Mitől nő a nő: a nagy mellektől vagy a karizmától?

Pár éve olvastam egy kifejező Karinthy Frigyes idézetet: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” A lényeg: én annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejön.