A szumógeneráció és a semmi csinálása

Kategória: 
Magánterület

A szumónak több mint kétezer éves múltja van, Japánban tradicionális sportág, a versenyzőket hatalmas tisztelet övezi. Ha máshol nem , Egy gésa emlékirataiban is olvashattatok ezekről a birkózásokról. A testsúlyukat olyan 150-180  kilósra tippeltem volna, de a sportág leírása szerint a versenyzők súlya akár a 270 kilogrammot is elérheti. Ez  a testsúly elkerülhetetlenül bizonyos betegségekhez vezet, mint a diabétesz, szív- és ízületi problémák, lábsérülések.  Ezt a szúmós példát analógiának használom, hogy arról írjak: milyen hatással van ránk az, ha túlvállaljuk magunkat, ami úgy a mostani generáció fekete pestise. Nyilván negatívval – másokról én ezt mindig nagyon jól meg tudom állapítani. A magam esetében viszont nehezemre esik meglátni a határt.


Már gyerekkortól azt tanuljuk, hogy egyszerre sokfelé figyeljünk

Ha jobban belegondolok, nem is lehet meglátni a határt, ha még nem állítottuk fel a magunk számára a prioritási listát. Prioritás lehet a gyermekeim, a férjem, a közeli rokonokkal, barátokkal való jó kapcsolatok ápolása, a magam lelkének a művelése operába-, színházba járással, olvasással, a testem karbantartása. Ez még mindig a könnyebb fele a dolgoknak – ezt januárban, újévi fogadalomként olyan könnyen meg lehet szabni. Aztán elborítanak a különböző munkahelyi feladatok, utazások, mind rettenetesen fontos tud lenni. A baráti meghívások, amiket vissza kell adni, az iskolai események, amiket mind észben, de legalább (okos)telefonban kell tartani. Időként igazi profi szumós vagyok, csak éppen az elköteleződések terén – lenyomnak az eheti, jövőheti fontos ügyek, elintézendők, az állandó bevásárlás, mosás, ruhák elpakolása, a házi feladatok stb.

Időnként pedig azt veszem észre, hogy ha most éppen nem kellene csinálnom semmit, akkor körülnézek, hátha akad valami, ha nem egyéb egy kis vasalnivaló, mert olyan fura és szokatlan, hogy most éppen leülhetnék a fotelbe semmit csinálni, vagy sakkozom a gyerekekkel, legózom, elütjük az időt egy kis pletyóval – a gyerekek sok érdekeset tudnak mesélni.

Nekem röviden ez a célkitűzésem: csak a nagyon muszáj dolgokkal szumóskodni, és lelkiismeretfurdalás nélkül csinálni a semmit, azaz szórakoztatni magam.

Ajánlom a cikket

Ajánlom az oldalt

Hozzászólások

A hozzászóláshoz add meg adataid vagy jelentkezz be Facebookkal

További írások

Tavasz van! Előbb fogyjál le és utána kezdj edzeni!

Van egy kis vagy nem annyira kis túlsúlyod? Hát akkor kezdj el szaladni vagy biciklizni, de lehetőleg rögtön 10 kilométerrel kezd. Ettől aztán elkezd fájni a térded és bejelentkezel egy ortopédhez. Középkorú férfiismerőseim példájából okulva ne kezdd te is rögtön a túlzásba vitt mozgással – előbb fogyj le!

3 érv, hogy miért kövesd te is a trendeket

Tudod, mi az a like, share, LI vagy twitter? Az érzelmi intelligenciáról vagy virtuális valóságról hallottál? A millennials generáció mond számodra valamit? Néhány példa arra, hogy ha egy adott területen dolgozol, miért kell tudnod arról, hogy ott mi történik. Mert másképp már nem tudsz értéket teremteni sem magadnak, sem másoknak.

Öt tipp, hogy mit kezdj akkor, ha túl sok emailed érkezik

Minden korporatista kartársam napi szinten igyekszik megbirkózni a folyamatosan érkező emailekkel: ezek száma több tíztől akár két-háromszázig is terjedhet, de nyilván a határ a csillagos ég. Legyünk őszinték, ki tud naponta kétszáz levelet átfutni, végigülni legkevesebb egy, cirka egyórás megbeszélést és közben még ugyebár telefonokra válaszolni, projekteket futtatni, az újakra pedig terveket kidolgozni? Hát senki, fölösleges is ilyen elvárásokat támasztani magunkkal szemben.

Fogyásom története – hét dimenzióban

Három évvel ezelőtt 9 kilogrammot fogytam kb. 4 hónap alatt, átlagban félkiló ment le rólam hetente. Viszont azt megelőzően szintén négy hónapba tellett, amíg hozzászoktattam magam a másféle étrendhez és a rendszeres evéshez.

 

Mitől nő a nő: a nagy mellektől vagy a karizmától?

Pár éve olvastam egy kifejező Karinthy Frigyes idézetet: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” A lényeg: én annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejön.